Toegang tot literatuur

Alumni kunnen gebruik maken van de mogelijkheid literatuur in te zien bij de Universiteitsbibliotheek van de Universiteit Utrecht (UU). Alumni kunnen helaas niet vanuit extern literatuur raadplegen; dit omdat in de licenties die de Universiteitsbibliotheek UU met de diverse uitgevers afsluit expliciet is vastgelegd dat gebruik van digitale tijdschriften en literatuurzoeksystemen vanuit een andere locatie dan de UU/Universiteitsbibliotheek, alleen voorbehouden is aan UU-studenten en -medewerkers en dus niet voor alumni.

Het is ook mogelijk om naar een andere Universiteitsbibliotheek in Nederland gaan en ter plekke een toegangscode krijgen om de digitale bestanden te raadplegen. Dit is gratis. Voor elke Universiteitsbibliotheek in Nederland zijn er andere inlogcodes. Het is altijd alleen mogelijk ter plekke in te loggen binnen de muren van de Universiteitsbibliotheek. Er is geen mogelijkheid om één inlogcode te krijgen voor alle bibliotheken. De toegangscodes om op internet te kunnen in een Universiteitsbibliotheek zijn gratis verkrijgbaar bij de servicebalie van de betreffende universiteitsbibliotheek. Let wel op: elke Universiteitsbibliotheek in Nederland biedt een ander pakket aan digitale tijdschriften aan.

Wanneer je van een van de volgende diensten van de Universiteitsbibliotheek van de UU gebruik wilt maken heb je een login-account nodig:
– Inloggen op een van de gastenpc’s
– Toegang digitale tijdschriften / digitale literatuurzoeksystemen
– Gebruik van de printers binnen de UB Utrecht
– Kopiëren of scannen uit boeken of tijdschriften uit de open collectie van de UB Utrecht

Een login-account kunt u binnen de Universiteitsbibliotheek van de UU met behulp van een login-vrije pc aanvragen. Nadat je de aanvraag hebt bevestigd, ga met een geldig paspoort of geldig rijbewijs naar de balie. Bij de balie zal je aanvraag voor een login-account worden behandeld; bij goedkeuring ontvang je ter plekke een gebruikersnaam en wachtwoord. De gebruikersnaam en het wachtwoord kun je gebruiken om binnen de bibliotheek op een PC in te loggen en om van de kopieer- en/of scanapparatuur gebruik te kunnen maken.

Het aanvragen van een account is gratis; je account is een jaar geldig vanaf het moment van goedkeuring van aanvraag.

Wanneer je ook zou willen kopiëren of scannen uit materiaal dat zich in het depot van de Universiteitsbibliotheek bevindt, moet je een bibliotheekpas hebben.
Er bestaan twee soorten bibliotheekpassen:
1) een leeszaalpas waarmee je alleen materiaal uit het depot kunt aanvragen en IN de bibliotheek kunt inzien (en zo nodig kopiëren/scannen). Deze leeszaalpas is gratis.
2) een lenerspas waarmee je behalve materiaal aanvragen ook materiaal kunt lenen en dus mee naar huis kunt nemen. Een lenerspas kost €50,- per jaar.
Het aanvragen van een bibliotheekpas gaat via de balies van de UB Utrecht. Neemt een geldig legitimatiebewijs, een recente adreslegitimatie mee en een betaalpas voor de eventuele betaling van € 50,- euro wanneer je voor een lenerspas kiest. De Universiteitsbibliotheek accepteert geen contant geld.