De FW-er vertelt: Els van Westrienen over haar werk in de PARASOL studie

Als student of alumnus Fysiotherapiewetenschappen is het interessant om te zien waar alumni uiteindelijk werkzaam raken. Els van Westrienen vertelt over haar werk sinds haar afstuderen. 

De PARASOL studie: Evaluatie van een ProActief zoRgprogrammA ter preventie van chroniciteit bij Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke klachten – Els van Westrienen

In 2014 ben ik als net afgestudeerde fysiotherapiewetenschapper begonnen als junior onderzoeker binnen de Academische Werkplaats Fysiotherapie (AWF) en als fysiotherapeut bij de Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra (onderdeel van het AWF). Sinds dat moment ben ik betrokken bij het SOLK (Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten) project. Dit project staat onder leiding van Prof. Dr. Niek de Wit, hoogleraar huisartsgeneeskunde en heeft als doel om een multidisciplinaire eerstelijns interventie te ontwikkelen voor patiënten met matige SOLK.

Als onderzoeker heb ik mij gericht op het valideren van de ontwikkelde PRESUME screeningsmethode om patiënten met matige SOLK te kunnen identificeren en heb ik focusgroepen georganiseerd met zowel onderzoekers als zorgprofessionals over de inhoud van de multidisciplinaire behandeling van patiënten met matige SOLK. In deze periode heb ik een goed netwerk van onderzoekers op het gebied van SOLK en (minstens zo belangrijk) zorgprofessionals ontwikkeld.

Voor het onderzoeken van de effectiviteit van de ontwikkelde interventie is financiële ondersteuning noodzakelijk. Na één jaar voorbereidende werkzaamheden, dienden we in 2015 een subsidieaanvraag in bij NWO – SIA RAAK Publiek voor de PARASOL studie. Deze aanvraag is voorjaar 2016 gehonoreerd.

Sinds juni jl. ben ik als promovendus samen met het kernteam (Prof. Dr. Niek de Wit, Prof. Dr. Cindy Veenhof, Dr. Martijn Pisters en Drs. Suze Toonders) gestart met de PARASOL studie. Het primaire doel van de PARASOL studie is om de effectiviteit te onderzoeken van de PARASOL behandeling op kwaliteit van leven en impact van de symptomen bij patiënten met matige SOLK in vergelijking met gebruikelijke zorg.

De PARASOL behandeling is multidisciplinair (fysiotherapeut en POH-GGZ) met een cognitief gedragsmatige aanpak uitgaande van de principes van het gevolgenmodel, centrale sensitisatie en graded activity. Naast de face-to-face behandelingen vindt een deel van de behandeling ook online plaats (‘blended’ care), enerzijds om de kosten van de behandeling laag te houden en anderzijds om zelfmanagement van de patiënt te ondersteunen.

We hebben voor het onderzoek financiering tot juni 2018, waarbij we hopen in het voorjaar van 2018 de eerste resultaten over de korte termijn effecten van de PARASOL behandeling te kunnen presenteren.

Mocht je na het lezen meer informatie willen over de PARASOL studie, schroom niet om te mailen ([email protected]) of bezoek eens de website van de AWF. De PARASOL studie is ook te vinden op twitter (@PARASOLstudie).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *