Verslag KNGF-congres 2015: de dag van de fysiotherapeut

dvdfSuze Toonders, penningmeester bij Scientia Fundus en momenteel in het laatste masterjaar van Fysiotherapiewetenschap, bezocht op 6 november jl. het KNGF-congres. Lees hieronder haar verslag:

Op 6 november 2015 was het zover: Het landelijke congres van de KNGF vond plaats in de Fabrique in Utrecht.

Onder het motto ‘Uw vak, uw dag’ bezochten meer dan 1500 fysiotherapeuten dit congres. Na de centrale opening van Guusje ter Horst was de prijsuitreiking voor Fysiotherapie in beeld. Deze prijs gaat uit naar innovatieve en inspirerende fysiotherapeuten in het veld. De prijs ging uit naar Jelle Heisen; hij startte twee jaar geleden zijn eigen praktijk in Amsterdam: Movamento. Daarnaast is hij mede-eigenaar van De Elleboogkliniek, waarvoor hij lezingen geeft in binnen- en buitenland. Met zijn website www.deblessure.nl trekt hij maandelijks 80.000 bezoekers.

Erben Wennemars sprak over trots, leiderschap en innovatie. Hij wist op een enthousiaste manier de brug tussen zijn eigen vak als schaatsspecialist en het vak fysiotherapie te slaan.

Na de centrale opening was er een vol programma met interessante sprekers op vakinhoudelijk gebied. In verschillende sessies werden allerlei onderwerpen aangesneden met tussendoor voldoende pauzes om over de expo te kunnen wandelen en te praten met collega fysiotherapeuten. Met mijn achtergrond als student fysiotherapiewetenschappen heb ik de lezing over Exercise is Medicine bijgewoond. In vier sessies werden voorbeelden getoond hoe wetenschappelijk is aangetoond dat bewegen helpt bij het verminderen van geheugenverlies bij dementie, het ontstaan van ontstekingsactiviteit in het lichaam, functieherstel na een orgaantransplantatie en preventie van artrose.

In de centrale afsluiting werd er enthousiast door het publiek gereageerd op de aankondiging van minister Schippers: ze gaat zich er voor in zetten om overbodige administratie in de zorg tegen te gaan. Kwaliteit is een belangrijk item en transparantie is daar één speerpunt van. Door in gesprek te gaan met zorgverleners wil de minister nagaan welke administratie daadwerkelijk bijdraagt aan verbetering van zorg en welke overbodig is.
André Kuipers sloot de dag af en wist op boeiende wijze de aanwezigen mee te nemen in de voorbereidingen die hij trof om de ruimte in te kunnen. Zo besprak hij de fysieke training en de medische keuringen en testen die hij heeft ondergaan. Zelfs tijdens zijn verblijf in de ruimte is onderzoek gedaan op medisch-wetenschappelijk gebied. Genoeg stof om tijdens de borrel over na te praten na deze enerverende dag!

 

Suze Toonders

Masterjaar 2 Fysiotherapiewetenschap
Penningmeester Scientia Fundus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *