Alumnus Herman de Vries geïnterviewd door smarthealth.nl

Alumnus Herman de Vries is recentelijk geïnterviewd door smarthealth naar aanleiding van een publicatie in het tijdschrift Obesity. Herman heeft deze review geschreven voor het vak Systematisch Literatuur Onderzoek voor de opleiding Fysiotherapiewetenschappen en heeft daarna besloten deze te publiceren.

De abstract van het artikel is onder te lezen en voor de gene die meer dan alleen de abstract wil lezen is hier de full text te vinden.

Obesity (Silver Spring). 2016 Oct;24(10):2078-91. doi: 10.1002/oby.21619.
Do activity monitors increase physical activity in adults with overweight or obesity? A systematic review and meta-analysis.
de Vries HJ1,2, Kooiman TJ3,4, van Ittersum MW4,5, van Brussel M6,7, de Groot M3,4.
Author information

Abstract
Objective
: To systematically assess contemporary knowledge regarding behavioral physical activity interventions including an activity monitor (BPAI+) in adults with overweight or obesity.
Methods: PubMed/MEDLINE, Embase, CINAHL, PsycINFO, CENTRAL, and PEDro were searched for eligible full-text articles up to 1 July 2015. Studies eligible for inclusion were (randomized) controlled trials describing physical activity outcomes in adults with overweight or obesity. Methodological quality was independently assessed employing the Cochrane Collaboration’s tool for risk of bias.
Results: Fourteen studies (1,157 participants) were included for systematic review and 11 for meta-analysis. A positive trend in BPAI+ effects on several measures of physical activity was ascertained compared with both wait list or usual care and behavioral physical activity interventions without an activity monitor (BPAI-). No convincing evidence of BPAI+ effectiveness on weight loss was found compared with BPAI-.
Conclusions: Behavioral physical activity interventions with an activity monitor increasephysical activity in adults with overweight or obesity. Also, adding an activity monitor to behavioral physical activity interventions appears to increase the effect on physical activity, although current evidence has not yet provided conclusive evidence for its effectiveness.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *