Boek Paul Emons: Klinisch wetenschappelijk onderzoek; een studentengids

image1Paul Emons, bijna klaar met de opleiding Fysiotherapiewetenschap, heeft een boek geschreven en uitgebracht: Klinisch wetenschappelijk onderzoek; een studentengids. Scientia Fundus sprak met Paul.

Je hebt een boek geschreven, kun je vertellen waar het boek over gaat?
“Het boek is samenvatting van alle typen klinisch wetenschappelijk onderzoek, en niet perse een richtlijn qua uitvoering, maar meer een kapstok wanneer je ideeën hebt voor een onderzoek.”

Hoe kwam je op het idee om een boek te schrijven?
“Goed verhaal, ik was op vakantie en moest leren voor tentamens Fysiotherapiewetenschap. Ik moest toen denken aan studietijd van het HBO waarin geen boek was dat kon helpen bij het schrijven van mijn scriptie. Met dat in m’n achterhoofd heb ik de basis gemaakt voor het boek door de leerstof samen te vatten en met deze basis heb ik de toetsen gehaald. Toen had ik een gesprek met iemand over mijn afstuderen en toen kwam het boek ter sprake. Nu een jaar later is er een hoop gebeurd en ligt het boek in de winkel.”

Waarom moeten mensen dit boek kopen?
“Het boek neemt je bij de hand bij het schrijven van een scriptie of het uitvoeren van onderzoek, zonder daadwerkelijk alle antwoorden te geven. Het laat je zelf denken en helpt je in het proces om onderzoeker te worden. Tevens laat het boek je als beroepsbeoefenaar kritisch nadenken over het vak dat je uitoefent. Het boek geeft geen antwoorden, maar biedt wel een kapstok en heeft een checklist met welke vragen je moet beantwoorden om tot een gedegen stuk te komen, het helpt je dus om te voorkomen dat je in valkuilen stapt en het proces van onderzoek doen gaat veel gestroomlijnder en kost minder energie.”

Voor welke doelgroep is dit boek geschikt?
“Eigenlijk voor alle paramedische studenten, maar ook voor de KGW-er is dit boek geschikt. Het boek is dus geschreven als samenvatting voor toetsen, ik heb zelf met behulp hiervan de toetsen gehaald dus het boek geeft een goede basis van de methodologie weer. Soms als je vastloopt is het fijn om terug kunnen bladeren in relatief simpele HBO-taal om te bekijken welke stappen je gemaakt hebt en of je overal aan hebt gedacht. Het boek is in het Nederlands geschreven, dat leest ook makkelijker.”

Wat is je eigen achtergrond?
“Ik heb eerst Oefentherapie Cesar gestudeerd, hiervoor heb ik gekozen omdat ik was uitgeloot voor fysiotherapie. Nu ben ik zo goed als klaar met Fysiotherapiewetenschap en wil ik me profileren binnen het docentschap. Daar ligt mijn hart: in het verbinden van praktijk, wetenschap en onderwijs. Het doel van het boek is ook om op de boekenlijst van paramedische opleidingen te komen, dat kan voor meerdere paramedische opleidingen gelden. De voorbeelden in boek zijn ook universeel en niet alleen gericht op Oefentherapie Cesar of Fysiotherapie.”

Waar sta je over 5 jaar?
“Het liefst zou ik dan werken op een HBO opleiding en misschien een aantal boeken hebben geschreven die ook voor patiënten toegankelijk zijn. Dergelijke boeken zouden patiënten mogelijk kunnen helpen om te leren omgaan met hun klachten, zodat ze energie kunnen sparen. Ik wil graag binnen Oefentherapie en wetenschap werken, heb daar nu al een mooie plek voor als voorzitter commissie praktijk en wetenschap van de VvOCM, daarin wil ik doorgroeien.”

Nog meer over het boek?
“Vooral het boek kopen! Het boek is online te koop, bijv. via bol.com. Het boek is handzaam, bestaat uit 100 bladzijden en makkelijk te hanteren.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *